Viime keväänä aloitettu vaativan erityisen tuen kehittämistoiminta jatkuu aktiivisena. Verkoston yhteistoiminta-aluepäivät käynnistää TYKS-alue, jonka tilaisuus on Porissa 13.9. Perässä seuraavat KYS-alue Jyväskylässä 17.9., TAYS-alue Seinäjoella 19.9., HYKS-alue Lappeenrannassa 24.9. sekä OYS-alue Rovaniemellä 4.10. Kutsukirjeet ja ohjelmat on osin jo lähetetty.

Tarkoituksena on, että kevään kick off-tapahtumiin osallistuneet noin 100 edustajaa / alue osallistuvat sekä syksyn 2018 että kevään 2019 verkostopäiviin. Päivien materiaalit tulevat jakoon näille sivuille tapahtumien jälkeen.

TYKS-, TAYS- ja KYS-alueiden ryhmissä on tilaa vielä muutamille kuntien/organisaatioiden edustajille! Erityisesti toivotaan mukaan oppilashuollon edustajia sekä OT-keskustoimijoita. TYKS-ryhmään toivotaan edustajia varsinkin Satakunnan ja Pohjanmaan alueilta ja TAYS-ryhmään Etelä-Pohjanmaalta. Mikäli voit toimia taustayhteisösi edustajana ja haluat tulla mukaan, ota pikaisesti yhteys alueesi yhdyshenkilöön:

TYKS: merja.koivisto@valteri.fi, misa.moller@valteri.fi (på svenska)
TAYS: johanna.sergejeff@valteri.fi
KYS: inkeri.kekalainen@valteri.fi

Käynnistymässä on myös ydinryhmätyöskentely, jonka avulla alueellinen konkreettinen kehittämistoiminta aktivoituu. Ydinryhmien kokoonpanoehdotuksissa on huomioitu alueilta tulleet ehdotukset, moniammatillisuus sekä alueellinen kattavuus. Opetus- ja kulttuuriministeriö lähettää kutsut ryhmien jäsenille ja puheenjohtajille.

Teemaryhmätoiminnassa muutaman keskeisen vaativan erityisen tuen teeman ympärille kootaan asiasta kiinnostuneita monialaisia toimijoita. Työskentelyssä hyödynnetään kirjallisuutta ja tutkimuksia, jaetaan toimivia käytänteitä ja järjestetään koulutusta. Ensimmäiset temaattiset ryhmät käynnistetään Opetushallituksen vaativan erityisen tuen koulutuksessa 8.10. Helsingissä. Tilaisuus on maksullinen, ohjelma löytyy täältä. Näille VIP-verkoston nettisivuille kootaan teemaryhmiin liittyviä materiaaleja, ilmoituksia jne.

Vuodenvaihteessa mukaan saadaan myös kansallinen opettajankoulutuksen kehittäminen, kun Itä-Suomen, Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen TUVET-kehittämistutkimus täydennyskoulutuksineen käynnistyy. Toteuttamisessa on mukana myös Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri.