VIPU- ja kuntayhteistyö
VIPU-toiminta
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi kirjeitse toukokuussa 2021 kuntia nimeämään kaksi VIPU-yhdyshenkilöä: oppimisen ja koulunkäynnin tuen koordinoinnista vastaavan sekä opiskeluhuollon palveluita edustavan henkilön. Kaksikielisissä kunnissa toivottiin otettavan huomioon molempien (suomi, ruotsi) kielten edustus. Elokuussa 2021 pyyntö kohdistettiin myös yksityisille perusopetuksen järjestäjille sekä yliopistojen harjoittelukouluille.
VIPU-yhdyshenkilöt välittävät tietoa verkoston ja kuntien sekä muiden opetuksenjärjestäjien välillä ja osallistuvat erilaisiin kehittämistoimiin. VIPU-yhdyshenkilöt tuovat kuntien ja koulujen kehittämistarpeita VIP-verkoston toimijoille tiedoksi verkoston kehittämistyön suunnittelua varten. VIPU-yhdyshenkilöt saavat tietoa vaativan erityisen tuen kehittämisestä VIP-verkostossa ja heille järjestetään maksuttomia tilaisuuksia ja webinaareja.
Yhdyshenkilöiden tehtävänä on mm. tiedottaa omissa kunnissaan ja työyhteisöissään VIP-verkoston tai sen yhteistyökumppaneiden järjestämästä täydennyskoulutuksesta, kehittämistyöstä ja materiaaleista sekä kehittää ja ideoida yhteistyön muotoja omassa alueellisessa VIPU-yhdyshenkilöiden verkostossaan.
VIPU-yhdyshenkilöiden tehtävänkuvaus
VIP-verkoston esittelydiat löydät täältä
Tästä voit ladata käyttöösi VIP-verkoston logon
Toiminta käynnistyi toukokuussa 2021 kansallisella webinaarilla ja syksyn 2021 sekä vuoden 2022 aikana VIPU-yhdyshenkilöille järjestetään myös alueellisia ja maakunnallisia tilaisuuksia heidän keskinäisen verkostoitumisensa mahdollistamiseksi.
Mikäli kunta tai muu opetuksenjärjestäjä ei ole vielä nimennyt edustajiaan, onnistuu se tämän linkin kautta.

Malleja käytänteistä
VIP-verkostossa tuetaan osaamisen jakamista.
Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Osaamisen jakaminen ja toisilta ammattilaisilta oppiminen toimii parhaimmillaan voimavarana vaativan erityisen tuen teemojen parissa työskenteleville.
Kutsumme VIPU-yhdyshenkilöitä jakamaan yhteisössä, kunnassa tai alueella kehitettyjä käytänteitä, jotka tukevat monialaisen yhteistyön kehittämistä, toimintakulttuurin muutosta ja osaamisen vahvistamista eli VIP-verkoston tavoitteita.
Tarjotkaa käytännettä alla olevan linkin kautta.
Julkaistavaksi hyväksytystä käytänteestä maksaa VIP-verkosto 250 euron palkkion. Opetushallitus lähettää laskuttajalle turvaviestinä palkkiolaskulomakkeen ja ohjeistuksen.
Tutustu jaettuihin käytänteisiin
Sivut päivittyvät käytänteiden tarjonnan mukaisesti.

Kansallisten tilaisuuksien materiaalit: VIPU



Alueelliset VIPU-tilaisuudet 5/22
Teemoina mm. Sote uudistus etenee - opiskeluhuollon muuttuva lainsäädäntö (luettavissa 3.6.2022 saakka), Yhdessä! Näkökulmia yhteisölliseen hyvinvointityöhön / Tillsammans! Synvinklar på gemenskapsfrämjande välbefinnandearbete (luettavissa 3.6.2022 saakka), VIP-verkosto - Toiminta-alueittain järjestettävä opetus-teemaryhmä
Maaliskuun 2022 VIPU-tilaisuuksien tallenteet OYS
Teemoina mm. Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa
Maaliskuun 2022 VIPU-tilaisuuksien tallenteet KYS
Teemoina mm. Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Keski-Suomi
Maaliskuun 2022 VIPU-tilaisuuksien tallenteet TYKS
Teemoina mm. Varsinais-Suomi, Satakunta, Pohjanmaa
Maaliskuun 2022 VIPU-tilaisuuksien tallenteet TAYS
Teemoina mm. Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme
Maaliskuun 2022 VIPU-tilaisuuksien tallenteet HYKS
Teemoina mm. Uusimaa, Etelä-Karjala, Päijät-Häme


Maakunnalliset VIPU-tilaisuudet 15.3.-31.3.2022
Teemoina mm. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 - Uudistukset, Grunderna för planen för småbarnspedagogik 2022 - Centrala förändringar, Lapsi- ja perhepalveluiden kehittämistyön terveiset VIP-toimijoille


Kansallinen VIPU-tilaisuus 18.1.2022
Teemoina mm. Oikeus oppia – laadun ja tasa-arvon ohjelma; tuen ja inkluusion kehittäminen keskiössä, VIP-alueyhdyshenkilöiden päätössanat


VIPU-tilaisuudet 11/2021
Teemoina mm. Opiskeluhuollon ajankohtaiset terveiset, Käyttäytymisellään reagoivat lapset ja nuoret -teemaryhmän esittely