Liian moni lapsi elää perheessä, jossa perusturvan rakentaminen epäonnistuu ja ongelmiin reagoidaan väkivallalla. Miten näitä lapsia autetaan aikuisten taholta? Sosiaalikasvattaja ja Icehearts-toimintamallin perustaja Ville Turkka tarjoaa näkökulmia.

Mitä varten ne jotkut… käytöksellään reagoivat? Reagoivat väkivallalla? Reagoivat kiusaamalla? Reagoivat väärin sanoin? Ovat huolimattomia? Tappelevat? Ärsyttävät? Eivät toimi sääntöjen mukaan? Eivät rauhoitu? Karkailevat? Lintsaavat? Unohtelevat asioita? Eivät keskity? Häiritsevät muita? Käyttävät saamaansa valtaa väärin? Ottavat vallan omiin käsiinsä?

Aivan liian moni suomalainen lapsi asuu ja elää perheissä, joissa väkivallalla ratkotaan omia ongelmia. Aivan liian moni suomalainen lapsi elää perheissä, joissa ei pystytä rakentamaan perusturvaa elämän alkumetreillä.

Aivan liian moni lapsi asuu perheissä, joissa mielenterveyden ongelmat ja päihteiden käyttö häiritsevät arkea. Aivan liian moni lapsi kärsii oppimisen vaikeuksista.

Aivan liian monella suomalaisella lapsella on traumaattisia kokemuksia. Aivan liian moni lapsi elää ilman riittävää ravintoa arjessaan. Aivan liian moni levoton lapsi nukkuu liian vähän.

Aikuisen vastuu on aloittaa ihmisestä

Tiedäthän sinä, mistä oppilaasi tulee aamulla kouluun ja millaisella mielellä?

Miten näihin asioihin reagoidaan aikuisten taholta? Miten koulu ja koulun henkilökunta voivat asioihin vaikuttaa? Harva ylempänä oleva elämää haittaava tekijä on yhden toimialan poistettavissa. Tai poliittisien päätöksenteon.

Kauniit sanat kokonaisvaltaisesta tuesta ja poikkihallinnollisesta yhteistyöstä eivät tule toteutumaan, jos emme ala toimimaan. Auttamaan lasta, yksilöä, perhettä ja aluetta. Kokonaisina. Itseisinä. Ratkomaan ongelmia pysyväisesti.

Emmehän me kukaan luule, että meillä on ratkaisu kaikkeen taskussamme yhden luukun takana? Meillä ei ole ihmisten kanssa mitään muita vaihtoehtoja kuin tuntea ihminen kaikkine verkostoineen, mielineen, kaikkine ihmissuhteineen, kaikkineen. Sieltä ihmisestä voimme aloittaa. Ei oppilaasta, ei vanhemmasta, ei naapurustosta. Ihmisestä.

Ole tosissasi, älä vakavissasi

Olen kunniakas. Olen saanut toimia monessa erityisessä paikassa sellaisten lasten ja nuorten kanssa, jotka ovat olleet erityisen tuen tarpeessa. Näissä kunniakkaissa tehtävissä olen tavannut satoja lapsia ja nuoria.

Olemalla läsnä. Kuulemalla. Saattamalla tarvitun tuen piiriin. Väsymällä. Tuohtumalla. Puuttumalla asioihin. Muuttamalla. Luottamalla. Leikkimällä. Etsimällä ratkaisuja.

Käytöksellä reagointi ei juuri muulla lopu. Olemalla tosissaan vaan ei vakavissaan. Olemalla rohkea ja ennakkoluuloton.

 

”Meidän täytyy löytää ja auttaa eksyneitä poikia,

jos emme löydä ja auta eksyneitä poikia

heistä tulee eksyneitä miehiä

ja eksyneet miehet ovat todella vaarallisia.”

 

Tiedätkö sinä, miten heitä autetaan?

 

Ville Turkka on sosiaalikasvattaja ja neljän lapsen isä. Turkka on myös Icehearts-toimintamallin keksijä, perustaja ja ensimmäisen joukkueen kasvattaja 1996-2008 sekä lasten ja nuorten kasvattaja ja opettaja vuodesta 1982.